JARDINS DEL DOCTOR PLA I ARMENGOL AL BARRI DEL GUINARDÓ, BARCELONA

2020 - Finalista FAD Ciutat i Paisatge
2021 - Guanyador del Premi Alhambra de Paisatge
LUR proyectos Pla Armengol 1

Lloc:

Barri del Guinardó / Barcelona

Autor:

UTE Planas Esquius Segatti scp. / Ingenieros Asociados S.A.

col·laboradors:

Raquel Villa Hidalgo, arquitecta / Esther Ferrer i Pont, biòloga / Albert Bestard, enginyer tècnic agrícola i paisatgista / Teresa Baldó Sellent, arquitecta / Solange Dalannais, arquitecta / SBDA - infographics / Qu_Bo- Quim Bosch, fotògraf

Any:

2017

Promotor:

BIM/SA – Ajuntament de Barcelona

Superfície:

3,6 Ha

pressupost PEC:

7,3 M €

Preu/m2:

- €

L’àmbit dels jardins, de 3,6Ha, correspon a una illa verda fins fa poc privada cedida recentment a l’Ajuntament.

L’edifici existent, així com el jardí noucentista que l’envolta, és de l’any 1930 obra d’Alfons Florensa i Ferrer. Els jardins històrics suposen 1,25Ha, un terç de l’àmbit, i estan catalogats amb nivell B. L’edifici acull la seu de la Fundació Ramon Pla Armengol, actualment dedicada a la promoció de la col·lecció de moble antic de Núria Pla, la filla del doctor. A finals dels anys vint del segle XX l’Institut Ravetllat-Pla va ser segurament el primer gran laboratori farmacèutic del país.

La present intervenció als jardins exclou l’edificació, que té una concessió a la Fundació per a gestionar el museu.

L’actuació forma part del Pla del verd i la Biodiversitat de Barcelona, i és una peça important dins del Corredor Ciutadella-Collserola, essent connector entre el Parc dels Tres Turons i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La finalitat és obrir aquest espai com a parc públic, i al mateix temps mantenir i preservar el patrimoni, tant el natural com l’històric, amb un objectiu a escala global de promoció de la biodiversitat. S’ha executat un grau d’urbanització mínima, preservant un gran nombre d’arbres de gran port, amb recorreguts i zones d’estada de petit format per a gaudir de l’espai verd i del patrimoni històric.